Participar en el Projecte

Vols col·laborar amb nosaltres?

Busquem persones amb il·lusió, formació adecuada, un mínim d’experiència, dedicació i compromís.

Busquem voluntaria que ens ajudin a desenvolupar la nostra feina, tant en l’àmbit científic, com en altres tasques relacionades amb la educació i amb la divulgació de les nostres activitats.

Investigació

Tasques de documentació, ajuda en l’anàlisi de les dades, suport en la redacció d’informes,…

Traducció

Habitualment treballem en català, castellà i anglés. Necessitem persones que puguin traduïr textos en els tres idiomes.

Màrqueting i Xarxes Socials

Busquem gent que ens pugui ajudar amb la estratègia de màrketing i ajudar-nos a dinamitzar les xarxes socials.

Educació

Tant en el desenvolupament d’activitats educatives, com en la relació amb les escoles i els centres educatius.

Il·lustració

Il·lustracions d’animals marins, especialment cetacis, aus marines, peixos i invertebrats. Les il·lustracions son per incloure-les a la nostra pàgina web i a les nostres publicacions.

Disseny gràfic

Per a la maquetació de les nostres publicacions, que son dossiers, folletos, tríptics, rotulació per a fires, roll-ups, pòsters,…

¿Què oferim a canvi?

Possibilitat de participar en una de les nostres Jornades d’Investigació a bord del Maktub.
Enriquir el teu currículum i apareixer a la nostra pàgina web com a membre del nostre equip de voluntaris.
Adquirir experiència professional.
De regal, una samarreta, una taza y un imán del Projecte Rorqual.

Formulari

Si estàs interessat/-ada en treballar amb nosaltres com a voluntari/-a, si us plau, utilitza el següent formulari per a fer-nos arribar les teves dades de contacte, les tasques en las que podries col·laborar així com la formació i experiència que tens en aquest àmbit. Et donarem una resposta lo més aviat possible. En cas de no mostrar-se el formulari, fes click aquí.

Ens acompanyes?

Sempre que hi hagi disponibilitat, acceptem tripulants que, per un dia, desitgin viure l’experiència de conèixer en primera persona com realitzem una jornada d’investigació a bord del Maktub.

No es tracta únicament de disfrutar del mar i dels animals, també d’aprendre com es realitza la investigació de camp amb cetacis. Per això, la condició per acompanyar-nos és tenir ganes d’ajudar, aprendre i disfrutar del dia.

Es sol·licita a canvi una aportació de 120 euros que ens ajuda a sufragar despeses de combustible i menjar, i a seguir desenvolupant aquest projecte d’estudi i conservació de les balenes a la costa catalana.

Així transcorre una jornada d'investigació amb EDMAKTUB

Ens donem cita a primera hora del matí al Club Nàutic de Vilanova i la Geltrú, on es troba el nostre vaixell, el Maktub. És una embarcació a vela tipo catamarà model Catana 471 de  14,15 metres d’eslora i capacitat per a 12 tripulants. És la principal plataforma de feina i d’investigació de la nostra Asociació i està equipat amb tot l’instrumental necessari.

Rebem als nous participants amb una xerrada sobre el nostre projecte i les espècies de cetacis del Mediterrani que podem albirar, donant informació general sobre com identificar-los i els seus principals comportaments i patrons d’immersió. D’aquesta manera serà més fàcil identificar als animals en el moment de l’albirament. També expliquem la biodiversitat d’altres grups d’animals marins, tals com; els peixos, les aus, les tortugues marines i meduses, els quals podem trobar al llarg de la sortida.

Entre les 8 i les 9 del  matí salpem del port de Vilanova i ens dirigim a mar obert, on iniciem els nostres transsectes, es a dir, trajectes aleatoris durant els quals busquem qualsevol signe de vida per a poder detectar la presència de cetacis a la zona d’estudi.

Organitzem als integrants de l’equip científic en posicions de vigilància a diferents punts de l’embarcació. Els investigadors canvien de posició cada 30 minuts per evitar el cansanci i maximitxar la eficacia.

En cas de realitzar un albirament, en especial si es tracta d’algún individu de rorqual comú, modifiquem el nostre rumb per a facilitar la observació i procedir a la presa de dades (número d’individus, comportament, etc.) i d’imàtges per a identificar els diferents individus, analitzar el seu comportament i determinar la seva condició física; tant amb càmeres fotogràfiques des del vaixell, com utilitzant el dron. Però no només ens aturem per a observar i recollir dades sobre els rorquals, també per a qualsevol de les altres espècies de cetacis.

Desprès de passar varies hores al mar (de 6 a 10 hores, podent ser més depenent de les condicions ambientales i dels animals), realitzant diferents transsectes, recollint mostres i registrant albiraments, tornem al port de Vilanova.

És important tenir en compte que les sortides estan subjectes a les condicions meteorològiques i a la presència i comportament dels animals a estudiar.

Recordeu que estem estudiant animals salvatges en el seu hàbitat natural. Tant les balenes com la resta de cetacis, aus, rèptils i peixos que podem albirar al llarg de la sortida son animals salvatges pel que no es pot assegurar albirar-los. Cada sortida és única, mai sabem que ens podrem trobar amb exactitut!

Vols participar?

Per a participar omple el formulari amb les teves dades i les dates en las que t’agradaria acompanyar-nos. Mira el calendari per veure si encara hi ha places disponibles!

Forma't amb nosaltres!

Curs d'Assistents d'Investigació

Uneix-te al nostre programa d’assistents d’investigació per una, dos, tres o quatre setmanes.

Guanyaràs coneixement  i experiència sobre l’estudi de cetacis, com a investigador. Al llarg d’aquests dies també tindràs la oportunitat d’albirar diferents espècies de cetacis, peixos i aus marines.

Aquest curs et permetrà guanyar experiència en el estudi de cetacis, especialment en l’estudi de balenes, mentre participes, pel temps escollit, com a part del nostre equip d’investigació. Obtaràs a una pràctica complerta de les diferents tècniques d’estudi de cetacis, coneixent el projecte i participant en les tasques de recollida de dades i el anàlisis i interpretació dels resultats obtinguts. Obtenint experiència teòrica i pràctica en el àmbit d’estudi de cetacis, donan-te un punt de partida en aquest àmbit d’investigació.

Vina i uneix-te al nostre programa de formació, estem molt a prop de Barcelona, és una experiència que mai oblidaràs. Estem desitjant compartir amb tu la vida secreta d’aquests maravellosos animals i ensenytar-te la importància de la investigació per a que altres puguin tenir la mateixa experiència durant molt anys.

Pots obtenir més informació descarregan-te el document del Programam d’Assistents d’Investigació.

Veure Document

Si estàs interessat/-ada en participar inscriu-te en el formulari.

Omplir formulari

No es requereix experiència ni coneixements específics, ja que l'equip d'investigadors de EDMAKTUB proporcionarà la informació i formació necessaris.

Introducció

Adquirir experiència en la investigació de camp dels cetacis no és fàcil. Els mamífers marins son difícils d’estudiar en estat salvatge, porque habiten en àrees molt extenses, i porque tot i que surten a la superficie per respirar, passen la major part del temps submergits. Pel que és necessària molta dedicació, paciència i treball dur per a poder progressar en aquest camp.

La Associació EDMAKTUB està especialitzada en la investigació de cetacis i des de 2014 desenvolupa un estudi científic centrat en les balenes que s’alimenten a la costa catalana cada primavera. És el Projecte Rorqual: un estudi sobre el rorqual comú (Balenoptera physalus) i les condicions oceanogràfiques que fan possible la seva presència a la costa catalana. A través del desenvolupament d’aquest projecte, ens proposem contribuir en la millora del coneixement del rorqual ( i de la resta de biodiversitat de la zona d’estudi),  conscienciar sobre la importància de conservar el medi marí, així com col·laborar en la millora dels protocols que regulen la activitat científica en aquest camp.

En el que a l’àmbit d’investigació es refereix, el Projecte Rorqual, es centra en el estudi, seguiment i identificació del rorqual comú. Entre d’altres, realitzem fotoidentificació, estudiem el seus hàbits de comportament i alimentació, les rutes migratòries, així com el entorn oceanogràfic que transiten i els perills als que s’enfronten a les nostres costes.

Objectius

Amb aquest Programa d’Assistents d’Investigació et proposem participar durant un període de entre 1 i 4 setmanes (començant i acabant els cursos el divendres) en la nostra investigació, amb la oportunitat d’aprendre i practicar diferents tècniques utilitzades en el estudi de camp dels cetacis, i en especial de les balenes, com per exemple:

  • Plantejament d’un projecte de recerca
  • Metodologia d’albiraments (pràctiques de MMO)
  • Tècniques de recopilació de dades sobre comportament
  • Tècnicas de foto-identificació
  • Tècnicas de recopilació de dades medioambientals
  • Tècnicas de recollida de mostres fecals
  • Ús de drons en la investigació de cetacis
  • Ús d’altres equips d’investigació
  • Tècniques de navegació bàsiques
  • Recollida de plàncton i microplàsticos
  • Estudi del risc de col·lisions
  • Estudis amb una càmera tèrmica
  • Anàlisis de les dades recopilades i interpretació de resultats

Condicions de Participació

L’edad mínima per participar son 18 anys. La llengua vehicular en el vaixell és l’anglès, tot i que també es parla català i castellà.

Els participants han d’estar disposats a compartir el espai i les tasques de l’apartament, cooperar entre ells en les tasques diàries com poden ser la compra, la preparació del menjar, el manteniment i neteja de l’apartament, etc.

El calendari pot variar depenent de les condicions meteorològiques.

Vols saber més sobre el Projecte Rorqual?

Si vols saber més sobre el Projecte Rorqual dirigeix-te a la pàgina principal del projecte i descubreix els seus principals resultats.

Projecte RorqualResultats Projecte Rorqual

Per a participar en el projecte sol·licitem una aportació per a poder cobrir els gastos durant la estancia y també per a ajudar financiar el projecte podent així continuar estudiant a aquests extraordinàris animals en el seu hàbitat.

Amb aquesta aportació es cubriran els gastos d’allotjament, manutenció, material d’investigació, formació teorico-pràctica i la participació a les campanyes.

La aportació requerida es de:
900 euros per una setmana
1200 euros per a dues setmanes
1500 euros per a tres o quatre setmanes

Calendari

Durant la duració del programa, podrás allotjar-te amb la resta de l’equip científic de EDMAKTUB i compartir amb nosaltres, no només les campanyes marines sino també la vida quotidiana.

Primer dia. Acollida, organització i informació general del Projecte.

Del segon al penúltim dia. Treball de camp i sessions formatives. Sempre que les condicions meteorològiques ho permetin, realitzarem sortides diàries d’albirament i observació a bord del nostre catamarà, el Maktub. Salparem a primera hora del matí i passarem el dia navegant i recollint dades. Ja sigui a l’embarcació o al apartament,  es realitzarán diferents presentacions centrades en la biologia, ecologia, tècniques d’investigació i conservació i analisis de dades.

Últim dia. Comiat, recollida de l’equipatge i neteja.

Dates de Participació

8 - 15 Març
5 - 12 Abril
3 - 10 Maig
15 - 22 Març
12 - 19 Abril
10 - 17 Maig
22 - 29 Març
19 - 26 Abril
17 - 24 Maig
29 Març - 5 Abril
26 Abril - 3 Maig
24 - 31 Maig

Estarem ubicats a Vilanova i la Geltrú, molt a prop del port base on està amarrat el catamarà d’investigació. Vilanova i la Geltrú és una població costera situada a 50 km al sur de Barcelona.

Pots obtenir més informació descarregan-te el document del Programa d’Assistents d’Investigació

Veure Document

Si vols sol·licitar més informació o tens dubtes relacionades amb el nostre Programa d’Assistents d’Investigació (PAI) pots posar-te en contacte amb nosaltres a través del email info@edmaktub.org iindicant a l’assumpte “PRÒXIM PAI”.

Per a sol·licitar participar com a Assistent d’Investigació has d’omplir el següent formulari (en cas de no visualitzar-lo a continuació, pots accedir al formulari utilitzant aquest link):

Has vist dofins o balenes?

Ja siguis pescador o navegant si veus balenes o doins a la costa catalana escriu-nos un mail a info@edmaktub.org o envíans un menssatge de WhatsApp al +34 655879180.

Ens ajudarà a completar la nostra base de dades!

Envia’ns les coordenades de l’albirament, el número d’individus i si pots envia’ns també una foto o un video.

Recorda!

Els cetacis son animals protegits pel Real Decreto 1727/2007, on s’estableixen unes normes de conducta per a la aproximació dels cetacis.

Si et trobes amb balenes o dofins observa’ls però amb respecte.

S’ha de mantenir una distància de 60 metres i mai tallar el pas dels animals.
S’ha de mantenir una velocitat constant i mai separar o dispersar al grup de cetaci. S’ha de tenir especial cuidado als grups que s’observen cries.
S’han d’evitar els sorolls i no intentar tocar o banyar-se amb els animals.

Esquema de com aproximar-se als cetacis. Representació del BOE, del Real Decreto 1727/2007.