EDMAKTUB

L'Associació EDMAKTUB és una organització sense ànim de lucre amb seu a Barcelona. Es dedica a l'estudi científic i a la divulgació del medi acuàtic, en especial a la investigació dels cetacis.

A l’any 2000 va surgir la oportunitat, va ser de nou una sèrie de casualitats o potser millor causalitats, de conseguir un ketch de subasta a Gran Canaria, The Getaway, un bonic nom per a un vaixell amb ganes de llibertat, un motoveler de casc d’acer i dos màstils de fusta, que per qüestions administratives es va haver de canviar de nom així que va passar a dir-se The Getaway Maktub.

L'Associació EDMAKTUB disposa per a això d'una completa plataforma d'investigació eix central del qual és un catamarà equipat amb un multicòpter teledirigit (dron), hidròfon i instrumental per a la recollida de mostres, sons i imatges.

Les activitats d'EDMAKTUB compten amb el suport de Ports de la Generalitat, la Generalitat de Catalunya i del Club Nàutic Vilanova y la Geltrú.

Valors

L’Associació EDMAKTUB centra les seves activitats en l’estudi dels cetacis i els paràmetres oceanogràfics de les àrees on es troben aquests mamífers, amb els següents objectius:

Aprofundir en el coneixement de la fauna marina, així com en el de les condicions oceanogràfiques que afavoreixen la seva preservació.

01

Divulgar els coneixements científics existents, així com els resultats de les investigacions realitzades per la pròpia Associació.

02

Conscienciar a la societat per fomentar la conservació del medi marí.

03

Millorar els protocols d’investigació, definint noves tècniques i metodologies que resulten més eficaces i menys molestes pels animals.

04

Per què EDMAKTUB?

Una de les preguntes més recurrents és porquè aquest nom per una associació, alguns ja ho sabeu, per a la resta vaig explicar-ho per totes les connotacions tan especials que té, tant a nivell personal com pel que d'alguna manera imprimeix el caràcter d'aquesta organització sense ànim de lucre, petita però amb un historial gens menyspreable. Tot gira al voltant del nom del vaixell, en l'actualitat el catamarà Maktub, i en els inicis de l'associació el ketch The Getaway Maktub.

Els origens

Em remonto a l’estiu del 1995 a Menorca, un estiu excepcional per lo intens dels dies de més de 24 hores en els que a més de dedicar temps a la tesis doctoral, la instrucció de submarinisme, sortir amb els amics i la lectura, vaig distrutar de la hospitalitat de qui es va convertir en una gran amiga, confident i persona clau en el futur del motiu d’aquest text. Així doncs l’Anna, sabent els somnis de mar, cetacis i vaixells, passejant pel port de Maó, em va pregunar: Ja que tens tant clar que tindràs un vaixell, com li diràs? Te’l regalo jo mateixa si ja ho tens decidit! Això em va generar una inquietud per a trobarli un nom.

Al estar llegint aquells dies El Alquimista de Paulo Coelho, em va venir al cap la paraula MAKTUB que, com s’explica a la novela, en àrab significa literalment “està escrit” i s’utilitza com a concepte de destí. Encaixava plenament, si algun dia arribava a existir aquell vaixell és perquè estava predestinat i es diría MAKTUB.

Si l’Anna no m’ho hagués preguntat en aquell moment, si no hagués estat llegint el Alquimista… igual tot hauria sigut diferent. Anys més tard, l’extraordinària i lluitadora Anna ens va deixar i va cobrar molt més sentit i significat la seva memòria en la fortuita o

hubiera preguntado en ese momento, si no hubiera estado leyendo el Alquimista… quizá todo hubiera sido diferente. Años más tarde la extraordinaria y luchadora Anna nos dejó y cobró mucho mas sentido y significado su memoria en la fortuïta o potser predestinada intervanció en l’elecció del nom.

Els inicis

The Getaway Maktub

A l’any 2000 va surgir la oportunitat, va ser de nou una sèrie de casualitats o potser millor causalitats, de conseguir un ketch de subasta a Gran Canaria, The Getaway, un bonic nom per a un vaixell amb ganes de llibertat, un motoveler de casc d’acer i dos màstils de fusta, que per qüestions administratives es va haver de canviar de nom així que va passar a dir-se The Getaway Maktub.

Travessies

De Canàries a Barcelona.
De Barcelona a Martinica / Dominica/Guadalupe/Antigua i Barbuda 2006.
De Barcelona a Tobago/Grenada/Saint Vincent/Santa Lucia/Guadalupe/Antigua /Veneçuela 2007

Projectes

Projecte a Canàries/ Canal Plus 2002-03
Projecte Estret de Gibraltar 2005
Projecte Carib 2006/2007

A l’actualitat

Maktub

L’any 2010 va sorgir la oportunitat de passar del The Getaway Maktub a un catamarà Catana 471 al que es va posar, com “estava escrit”, MAKTUB.

Travessies

Pel Mediterrani.
De Barcelona a Canaries i Cuba.
De la Península a Canaries/Cap Verd i retorn a Canaries 2019.
De Cap Verd a Sao Tome i Princep, Golf de Guinea i retorn a Canaries

Projectes

Projecte BCNCET 2010/2014
Projecte Rorqual
– Garraf / Costa catalana 2013-2023
– Denia 2017/2022/2023
– Canaries / Lanzarote / Fuerteventura 2019
– Estret de Gibraltar 2023
– Galicia 2023
Projecte SACET
-Projecte Cap Verd
-Projecte Golf de Guinea / Sao Tome i Principe

La diferència radical per desenvolupar els objectius al voltant d’una embarcació va marcar el nom de l’associació, fugint de noms més convencionals i usant, como no, la paraula MAKTUB perquè tornava a estar escrit.

Així doncs es va jugar amb la paraula per aproparse al perquè de la entitat Associació per a l’Estudi i Divulgació del Medi Aquàtic EDMAKTUB (difícil de convinar la paraula completa).

Estudi i Divulgació del Medi Aquàtic (EDMA) + MAKTUB = EDMAKTUB

I així desprès de molts anys, molts projectes i milers de milles seguirem deixant que el destí de l’Associació EDMAKTUB giri al voltant dels vaixells i, per suposat, de les persones que han format els diferents equips al llarg de la seva història i han permès aprofundir en el coneixement dels cetacis.

Coneix l'equip

A l'Associació EDMAKTUB col·laboren un grup de científics llicenciats en veterinària, biologia, ciències del mar o ciències ambientals així com altres professionals especialistes en diferents àmbits, como són; màrqueting, diseny gràfic, pedagogia, tècniques audiovisuals, entre d'altres.

“Passió, dedicació i esforç! Aquestes son les bases per a crèixer dia a dia en els projectes que realitzem.”

Eduard i BeatriuEquip EDMAKTUB
President

Dr. Eduard Degollada

Llicenciat en Medicina Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona (1989), posteriorment es va doctorar en Anatomia Funcional dels Mamífers Marins. És Capità de Iot, instructor PADI de busseig, pilot privat d’avió i pilot de dron.

Professor i investigador, la seva trajectòria professional s’ha centrat en diferents projectes d’investigació amb els mamífers marins com a objecte d’estudi. És una activitat que ha desenvolupat a diferents centres universitaris. La seva feina i experiència ha quedat plasmada a artícles científics i conferències, així com a nombroses presentacions a congressos nacionals i internacionals.

Dades de contacte:

edmaktub@edmaktub.org

(+34) 630 038 829

Secretària, Gestió de Projectes i Investigadora

Beatriu Tort

Graduada en biologia per la Universitat de Barcelona (2017), posteriorment va realitzar un màster en Estadística i Investigació Operativa a la Universitat Politècnica de Catalunya (2021) i un altre en Oceanografia i Gestió del Medi Marí  a la Universitat de Barcelona (2021). Actualment està cursant un doctorat en distribució i comportament del rorqual comú a la costa catalana a la Universitat Politècnica de Catalunya conjuntament amb el Institut de Ciències del Mar – CSIC. És patrona de iot i pilot de dron.

Va començar a col·laborar a l’Associació el 2017, com a investigadora del Projecte Rorqual. Des d’aquell moment ha estat involucrada en el projecte encarregant-se de les línies d’investigació relacionades amb els albiraments, el comportament i les condicions oceanogràfiques, en les que va presentar el treball de final de grau i un dels treballs de final de màster. Més endavant va passar a ocupar-se també de les línies d’investigació relacionades amb l’anàlisi de plàncton, els isòtops estables, l’anàlisi del tràfic marítim i la relació amb els pescadors. La seva feina i l’experiència adquirida han quedat plasmats en articles científics, treballs i presentacions a congressos nacionals i internacionals.

Dades de contacte:

beatriutort@edmaktub.org

Investigadors del Projecte Rorqual 2023

Investigadora

Mila Varola

Foto-identificació

És biologa marina llicenciada per la Università Politecnica delle Marche de Ancona (Italia) el 2018 i està especialitzada en governança medioambiental, amb especial atenció al ecoturisme i la conservació de mamífers marins. Els seus projectes d’investigació es plasmen en artícles científics i conferències internacionals. És patrona d’embarcacions d’esbarjo i poseeix la llicència PADI Rescue Diver.

Es va unir a l’equip d’EDMAKTUB el 2022 com a investigadora centrada en foto-ID, treballant principalment en la catalogació de més de 250 rorquals comuns mitjançant la combinació de tècniques tradicionals de foto-ID amb imàtges de dron. Al llarg del 2023 s’ha encarregat de continuar amb aquest projecte i posar-lo en pràctica.

Investigadora

Dorottya

Estudi de Morfometría

Estudiant de màster en Biologia Marina. Sempre ha estat interessada amb les criatures marines, especialment els cetacis. Més tard, aquest interès es va convertir en la seva passió i en l’objectiu vital d’estudiar aquestes criatures extraordinariament inteligents.

El seu interès es centra en la morfometría corporal amb l’ajuda de la fotogrametría amb drons, que és un mètode per a obtenir infromació fiable d’objectes físics (en aquest cas rorquals) mitjançant el procès d’obtenció d’imathes, interpretació i medició. Gràcies a aquesta tècnica s’han pogut obtenir medicions morfomètriques precises dels rorquals comuns. Aquestes dades ens permeten seguir els canvis temporals i permanents en el cos de l’animal, incluent amplada, longitut i proporcions. Tots aquests paràmetres permeten conèixer l’èxit alimentari dels animals, les tendències de creixement i, fins i tot, l’estat de la població i la productivitat de la zona.

Investigadora

Miranda

Relació amb els Pescadors

Graduada en Bioquímia i Biologia Molecular, futua estudiant de Biologia Marina. Al llarg del Projecte Rorqual 2023 es va centrar en la relació amb els pescadors de les diferents confraries de Catalunya que col·laboren amb el Projecte per obtenir informació sobre possibles albiraments de cetacis, plàstics i condicions oceanogràfiques al llarg del litoral.
Investigador

Kilian

Estudi d'Oceanografía i Distribució

Provinent de Poitiers, França. Estudiant de màster en Biodiversitat, Ecologia i Evolució. Al llarg del Projecte Rorqual 2024 es va centrar en l’anàlisi de la variació de diferents paràmetres oceanogràfics (clorofil·la, temperatura superficial del mar, salinitat i altura) a la costa catalana des de l’any 2000 fins a l’actualitat i els va relacionar amb la presència de diferents espècies que actuen com a bioindicadors de l’ecosistema.
Investigador

Maxime

Estudi del Comportament

Provinent de França. Estudiant de màster en Ecologia del Comportament i Gestió de la Fauna. Al llarg del Projecte Rorqual 2023 es va centrar en l’estudi de les reaccions comportamentals del rorqual comú com a conseqüència de les aproximacions amb la embarcació.
Investigador

Massimiliano

Estudi del Tràfico marítim

Bioleg amb un màster en Biologia Medioambiental i Biodiversitat. Va realitzar un curs sobre tècniques de seguiment de cetacis a Gènova. Al llarg dels anys ha col·laborat amb varies organitzacions de conservació marina i també de guia d’albirament de cetacis. Dins del Projecte Rorqual 2023, es va encarregar de l’estudi amb la càmera tèrmica i l’estudi de com podrien mitigar-se les interaccions negatives entre balenes i el tràfic marítim.
Investigadora

Laia

Estudi del Dimorfisme sexual

Estudiant d’últim curs del doble grau de Medicina Veterinaria i Ciència i Producció Animal per la Universitat de Lleida. Ha participat en diferents jornades de formació i equips d’investigació a diferents camps relacionats amb el mon animal, tant a nivell nacional a Zaragosa, Lleida i Barecelona, com a nivell internacional a Colombia i Itàlia. També ha assistit i exposat la seva feina a diferents congressos. La seva passió pels animals i la fauna marina l’ha portat a treballar en diversos centres educatius per apropar i compartir la naturalesa als més joves. A més, compta amb el títol de submarinisme d’Open Water (PADI) i la realització de diversos cursos enfocats en fauna marina.
Investigador

Pere

Estudi de Zooplàncton y Microplàstics

Bioleg ambiental especialitzat en la gestió i conservació de la biodiversitat, amb formació sobre mamífers marins i experiència en projectes d’investigació del mar.

Interessat en varies branques de la conservació i l’anàlisi de dades.

Antics Investigadors i Voluntaris

Investigadora Projecte Rorqual 2022

Paula

Estudi del Tràfic Marítim

Investigadora Projecte Rorqual 2022

Katia

Estudi de Foto-Identificació

Investigador Projecte Rorqual 2022

Jan

Estudi de Zooplàncton i Microplàstics

Infraestructura

El Maktub, la nostra plataforma d’investigació, és una embarcació equipada amb un instrumental modern, equips informàtics i tot lo necessari per desenvolupar la investigació de camp de cetacis. Té port base al Club Nàutic de Vilanova.

L'Associació EDMAKTUB està treballant amb l'ús de drons per a la investigació de cetacis a aigües Mediterrànies des de 2015.

EDMAKTUB ha apostat pel dron com a eina de treball no invasiva per l’estudi de cetacis desde 2015, quan va dur a terme el Projecte Aeromodel. Durant aquest projecte subvencionat per la Fundación Biodiversidad, es va comparar l’efectivitat d’un multicòpter amb la d’un aeromodel per a l’estudi de cetacis. Sens dubte, amb el pas dels anys i el ràpid desenvolupament de nous models de drons, ha quedat més clar que el dron (multicòpter) és l’opció òptima per poder estudiar aquests animals des de l’aire.

Des d’aleshores, l’associació ha recopilat imatges de les 8 espècies de cetacis que podem trobar a la Mediterrània i moltes altres espècies en altres zones del món. Durant aquestes gravacions hem pogut observar diferents tipus de comportament, de viatge, alimentació, socialització i interaccions entre diferents espècies i ens ha permès observar comportaments que no havíem pogut detectar prèviament des de l’embarcació, com l’alimentació del rorqual comú a les costes del Garraf, filmat durant el Projecte Rorqual.

Actualment, EDMAKTUB utilitza drons DJI per a tots els seus projectes i s’han realitzat diverses publicacions en congressos i articles científics amb els resultats obtinguts gràcies a l’ús del dron.

Les dades obtingudes gràcies al dron ens ajuden a entendre millor el comportament social dels cetacis, les seves estratègies d’alimentació i el seu estat de salut, entre molts altres paràmetres i ens permetran aplicar mesures de conservació per a aquests animals.

Els drons permeten observar els animals des d’un punt de vista priviligiat amb un impacte mínim sobre aquests, i obtenir informació, que abans era impossible sense posar en risc els investigadors i amb un gran cost econòmic.

Actualment, els usos principals dels drons en l’ estudi de cetacis són els següents:

Usos del dron en l'estudi de cetacis

Comportament de les diferents espècies de cetacis. L’observació d’aquests animals desde l’aire permet la detecció de comportaments que no són possibles d’observar des de l’embarcació. A més, permet l’anàlisis dels patrons de respiració i inmersió.
Mida i estructura social dels grups.
Foto-identificació. Les imàtges aéries d’alta qualitat permeten identificar els patron de pigmentació i marques distintives de les difererents espècies permeten la seva identificació.
Estudi morfomètric i condició corporal. S’obtenen dades de longitut dels animals i s’estudia el seu creixement i condició física. Gràcies a aquesta informació és possible inferir l’estat de salut dels individus així com localitzar possibles problemes derivats d’interaccions amb embarcacions.
Presa de mostres biològiques, el dron permet sobrevolar el buf de les balenes amb un dispositiu per a capturar la exhalació dels animals (blow-sampling) que conté material biològic, como ADN, hormones i bactèries. La mostra es recollida i analitzada posteriorment al laboratori.

Els nostres videos!

L’ús del dron ens ha permès observar diferents espècies de cetacis durant els nostres projectes, des de rorquals i dofins a cap d’olles i catxalots així com espècies tant el·lusives com el zífid de Cuvier.

L’Associació EDMAKTUB conta amb l’autorització de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente per a l’aproximació de cetacis amb finalitats científiques al Mar Balear.

L'ús de càmeres ens permet obtenir imàtges d'alta resolució que ens permeten identificar als indivifus i reportar comportaments.

S’utilitzen càmeres rèflex amb un zoom de 75-300 i 150-600 per obtenir imàtges dels diferents individus i així poder identificar l’espècie, els individus i poder reportar els diferents comportaments observats. Podem identificar a més altres marques distintives, talls o lesions i estudiar la seva condició corporal.

Les imàtges obtingudes també s’utilitzen per enrregistrar la presència de plàstics així com la proximitat dels bucs mercants a les xones de presència d’animals. Divulgant els coneixements adquirits al llarg dels anys.

Aconsegueix les nostres millors imàtges

L'ús de prismàtics és clau per pooder escudar el mar a la recerca d'animals marins.

L’equip científic utilitza els prismàtics per a poder trobar i identificar als animals i objectes lluny de l’embarcació. Podent identificar bufs de rorquals y catxalots fins a 2 millas de distància, i podent detectar també els esquitxos, aletes i cosos dels cetacis a la distancia.

També ens permeten detectar els grups d’aus, peixos i objectes tals com plàstics, boies i embarcacions.

TimeZero, el software nàutic de l'equip, ens permet enregistrar les dades nàutiques i oceanogràfiques de la zona d'estudi al llarg de les sortides.

El software TimeZero ens permet registrar els recorreguts del vaixell, els recorreguts dels vaixells mercants de la zona i les dades meteorològiques i oceanogràfiques.

També ens permet treballar amb l’ecosonda i la càmera tèrmica.

El mostreig de zooplàncton ens permet conèixer la diversitat de plàncton de la zona.

El plàncton són uns organismes de petita mida que es troben a la columna d’ aigua. La recollida de mostres de plàncton ens permet conèixer la biodiversitat de la zona, l’abundància de les diferents espècies i l’estat de l’ecosistma.

Per realitzar el mostreig s’utilitza una xarxa de plàncton amb una malla de poques micres, un cop filtrada l’aigua durant un període de temps determinat es recull i s’identifiquen les espècies trobades així com la seva abundància.

Aquests resultats ens permeten determinar aspectes com l’alimentació dels rorquals i la productivitat de la zona.

S'utilitzen sensors oceanogràfics com el CTD per a estudiar les condicions oceanogràfics de la zona.

El CTD és un aparell que medeix la temeratura i la conductivitat a la columna d’aigua. Aquesta informació ens permet monitoritzar l’evolució de la capa de barreja de la columna d’aigua i la productivitat de la zona.

L'hidròfon ens permet escoltar i enregistrar els sons produits sota l'aigua.

Per poder monitoritzar els cetacis a través d’un mètode acústic, fem servir tres tipus diferents d’hidròfons:

Hidròfon d’arrossegament. Aquest hidròfon ens permet monitoritzar i trobar els cetacis durant les campanyes marines a bord del catamarà. Podent detectar i registrar el so de dofins i catxalots mentre realitzem els transsectes d’investigació.

Hidròfon io-io. Aquest hidròfon requereix que l’embarcació estigui completament aturada, permet escoltar els sons de dofins i catxalots realitzant parades en els transsectes d’investigació.

SoundTrap. Aquest hidròfon s’instal·la al fons amb un mort i registra els sons de la zona durant un temps determinat, després s’ha de recuperar per poder extreure les dades. Aquest hidròfon es fa servir en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Valéncia i ens serveix per monitoritzar el soroll relacionat sobretot amb el trànsit marítim i la presència de rorquals a la zona d’estudi.

La càmera tèrmica ens permet detectar els bufs i els cosos dels animals a distància.

S’ha instal·lat una càmera tèrmica M364C LR de FLIR al màstil del catamarà per a determinar la possible detecció dels rorquals a distància.

La càmera es va instal·lar a dalt de tot del màstil del catamarà Maktub i s’utilitza el software de TimeZero per a visualitzar i controlar les imàtges transmesses per la càmera.

La ecosonda ens permet detectar masses de plàncton a la columna d'aigua.

L’ecosonda ha estat instal·lada al patí d’estribord del catamarà Maktub. Ens ajuda a detectar bancs de plàncton i la profunditat en què es troben, com es mostra en les imatges de l’esquerra.

El blau fosc representa el mar, la intensitat de color va de blau clar a vermell sent vermell la densitat més elevada.

Comptem amb tot el material necessàri per a la recollida de mostres biològiques.

Durant la investigació de vegades podem recollir mostres de buf, femta i mostres de pell i greix. A l’embarcació comptem amb el material necessari per poder recollir i guardar aquestes mostres per al seu posterior anàlisi.

Els nostres col·laboradors