¡Participa en el Projecte Rorqual 2024!

L’associació d’investigació EDMAKTUB està acceptant sol·licituds per a investigadors que vulguin participar en el Projecte Rorqual 2024.

Els participants poden unir-se com a interns d’investigació amb un compromís de mínim 3 mesos o en el nostre curs d’assistents d’investigació el qual té una duració d’entre 1 i 4 setmanes (els detalls els trobaràs a continuació).

El programa tindrà lloc entre els mesos de febrer a setembre de 2024, majoritàriament a bord del catamarà d’investigació, i requereix de temps de preparació. Estem especialment interessats en estudiants de màster que vulguin realitzar el treball de final de màster. Es donarà prioritat als candidats que puguin unir-se al projecte com a mínim els tres mesos de primavera (de març a finals de maig).

El Projecte Rorqual es un projecte de llarga durada dut a terme per l’associació EDMAKTUB, una organització sense ànim de lucre. Es focalitza en l’estudi del rorqual comú a la costa catalana i en la seva migració cap a l’Atlàntic. Els seus principals objectius son incrementar el coneixement del rorqual comú al voltant de la península iberica, treballar amb noves tecnologies (com son els drons, les càmeres tèrmiques i la intel·ligència artificial) per a millorar les tècniques de monitorització dels cetacis, i també treballar en la conservació i divulgació dels coneixements adquirits. Duent a terme aquests objectius el Projecte Rorqual s’ha convertit en un projecte pioner en l’ús de drons per a estudiar cetacis, permetent-nos desenvolupar una nove tècnica de foto-identificació molt més eficient i fiable. També ha estat clau en la identificació d’aquesta i altres àrees com a àrea d’alimentació del rorqual comú.
L’estudi de camp es durà a terme a la costa catalana, principalment entre Barcelona i Tarragona, al nordest d’espanya a la primavera. Desprès, continua a les costes de Dènia, a l’est de la peninsula el juny, l’estret de Gibraltar el Juliol i Galicia, noroest de la península l’agost i el setembre.

Investigadors

Pel Projecte Rorqual 2024, estem buscant investigadors per a completar l'equip. Aquestes posicions no estan remunerades i es requereix un compromís mínim de tres mesos per a poder ser considerat. Els interns han de cobrir els seus gastos d'allotjament i despeses relacionades. EDMAKTUB ofereix un apartament amb habitacions que es poden llogar (baix preu). Les posicions s'assignaràn amb la major brevetat possible. Es donarà prioritat als candidats que tinguin experiència en foto-identificació i que tinguin major disponibilitat.

Actualment tenim diversos interessos i prioritats de recerca. Una de les nostres principals prioritats són les persones compromeses amb la foto-identificació; presa i tractament de les imatges i actualització del catàleg. A més de la fotoidentificació convencional, els investigadors també participaran en el catàleg de fotoidentificació de drons, que ja compta amb més de 400 individus. A més, també ens centrem en l'oceanografia (relacionada amb la distribució del rorqual comuna i possibles implicacions del canvi climàtic), comportament (descriptiu, social, alimentació, viatges, reaccions,...), trànsit marí (quina és la situació i com minimitzar-ho). el risc), la contaminació marina (especialment centrada en macro i microplàstics), el plàncton (utilitzant l'ecosonda, determinant la presència i distribució de les diferents espècies) i la salut animal (utilitzant imatges de càmera i drons per avaluar la salut animal i estudiar la morfometria). També ens agradaria fer projectes en col·laboració amb els pescadors locals, o estudis relacionats amb imatges de drons. Tot està obert a la discussió. A més dels projectes de recerca, busquem becaris que ens puguin ajudar amb xarxes socials, màrqueting, escriptura de beques i creació de llocs web.

Qualificacions

 • Ha d’estar matriculat o graduat recentment en una universitat o universitat acreditada; Es donarà preferència als estudiants que treballin en biologia, estudis ambientals, ciències marines, veterinària, educació, matemàtiques, intel·ligència artificial o altres camps relacionats. Si no encaixa amb aquest perfil però creus que pots contribuir de totes maneres, posa’t en contacte amb nosaltres.
 • Ha de demostrar fortes habilitats de comunicació escrita i verbal.
 • Ha de ser dedicat, flexible, responsable, treballador, disposat a aprendre i tenir cura dels detalls. Es prefereix interès o experiència en els idiomes castellà i català.
 • Ha de ser capaç de treballar de manera autònoma i en equip.
 • Ha d’estar disposat a relacionar-se de manera positiva i informativa amb el públic en general amb regularitat.
 • Ha d’esperar treballar a temps complet, que pot incloure el matí i la tarda.
 • Ha de viure a prop de la zona del Garraf o estar disposat a traslladar-se a Vilanova i la Geltrú.

Què esperem de tu?

 • Preparació de la teva línia de recerca per iniciar la recerca mentre s’inicia el treball de camp del projecte rorqual comú.
 • Participació diària en les campanyes marines del Projecte Rorqual 2024.
 • Responsabilitat de les tasques associades a la seva línia de recerca així com voluntat d’ajudar en tasques relacionades amb altres línies de recerca.
 • Participació en diverses tasques que formen part del funcionament de l’associació (entrada de dades generals, recaptació de fons, màrqueting/media social, comunicació, esdeveniments educatius i xerrades).
 • Al finalitzar les pràctiques, el investigador lliurarà un informe escrit sobre el treball realitzat i una presentació de la seva experiència i projectes al personal i voluntaris.

Què obtindràs?

 • Coneixement de diferents tècniques i metodologia d’investigació de cetacis.
 • La possibilitat d’establir la seva recerca en forma de projecte de recerca de màster i/o article per a la seva publicació.
 • Sortir navegant al mar juntament amb un equip de persones motivades, estudiant un dels animals més majestuosos que existeixen.
 • Orientació a través del vostre projecte i comentaris sobre la vostra recerca.
 • Una plataforma on adquirir experiència en l’estudi de camp dels cetacis i una entrada a l’àmplia xarxa científica i professional d’Edmaktub.

Si us plau, tingueu en compte que els estudis oceànics diaris poden ser un repte físic i requereixen una forta voluntat i motivació. Valorem les habilitats col·laboratives fortes, una actitud positiva i la voluntat d'ajudar els altres a aprendre. Valorem els nostres becaris i ens cuidem bé. Creus que estàs bé per a l'equip? Ens encantaria saber de vosaltres i posar-nos en contacte tan aviat com sigui possible.

Com aplicar? Envieu el vostre currículum i una carta de presentació amb els vostres interessos de recerca sobre aquest projecte a info@edmaktub.org or prem el botó que trobes a continuació i omple el formulari

Curs d’Assistents d’Investigació

Aquest curs s'adreça a llicenciats i estudiants de grau interessats en la investigació dels cetacis, així com a persones que vulguin adquirir experiència pràctica en l'estudi de camp dels cetacis i la investigació oceanogràfica.

Nombre de places disponibles: 20 | Període de participació: entre 1 i 4 setmanes a escollir entre març i septembre.

Què aconsegueixes?

 • La possibilitat de participar en totes les activitats desenvolupades pel Projecte Rorqual durant la seva estada al programa, especialment en el seguiment i observació diària de balenes.
 • Formació i experiència pràctica en l’àmbit de l’estudi dels cetacis. Amb lliçons tant teòriques com pràctiques en els diferents àmbits de recerca realitzats pels nostres investigadors.
 • Comparteix coneixements i experiències amb els membres investigadors del Projecte Rorqual, un equip multicultural amb diferents investigadors provinents de diferents disciplines i procedències.
 • L’oportunitat de passar temps de qualitat al mar observant cetacis en el ric entorn de la costa de Barcelona (Costa del Garraf).

Què demanem a canvi?

Col·laborar econòmicament al projecte amb una donació que oscil·la entre els 900 i els 1500 euros en funció del nombre de setmanes del curs. Aquesta aportació cobreix l'allotjament i els àpats, així com el material necessari per al curs i les sortides.